Overslaan en naar de inhoud gaan

Kinderen en ongevallen thuis: je kan er iets aan doen!

Valpartijen, brandwonden, vergiftiging, ... Voor kinderen zit je huis vol gevaren. In het dagelijkse leven gebeurt bijna 80 % van de ongevallen met kinderen jonger dan 16 jaar in de huiselijke sfeer. Enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen helpen om drama’s te vermijden. Beter voorkomen dan genezen!

​​​​​​​Laat je aandacht niet verslappen!

“Ik heb hem maar 30 seconden uit het oog verloren”, “ik had nooit gedacht dat hij op de keukentafel zou kruipen”, “ik begrijp niet hoe hij erin geslaagd is om het raam open te krijgen”, …

Ouders zijn altijd op hun hoede, maar enkele seconden van onoplettendheid zijn al genoeg: een brand- of snijwonde, een val, ...

Preventie en opvoeding zijn de sleutelwoorden

80 % van de ongevallen die zich thuis voordoen, kan je vermijden met enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen. Daarnaast is het belangrijk om ook kleine kinderen te wijzen op de risico’s.

Bekijk je woning door de ogen van een kind. Maak voor jezelf een lijst van de gevaarlijke plaatsen en situaties. Houd rekening met de leeftijd van je kind, maar ook met zijn psychomotorische ontwikkeling, persoonlijkheid, …

Richt je woning in op een kindvriendelijke manier en beperk de risico’s. Plaats bijvoorbeeld een hekje aan de trap.

Leer je kind om gevaarlijke situaties te herkennen en leg uit waarom je bepaalde dingen verbiedt. Geef je kind autonomie, maar sta altijd voor hem klaar. Dit is erg belangrijk in het groeiproces.

   

Afbeelding verwijderd.

"Om onverklaarbare redenen zijn kinderen gek op stopcontacten."

   

Top 10 van de huiselijke ongevallen bij jonge kinderen

Van onderen!

Een stoel, een krukje, een ladder, een balkon, … Je kleine uk begrijpt al snel hoe hij op de vensterbank kan kruipen en uit het raam kan hangen! Zodra kinderen kunnen stappen, zijn ze voortdurend bezig hun omgeving te verkennen. Een val is dan nooit veraf.

Elk jaar vallen 250 kinderen tussen 10 maanden en 7 jaar uit het raam!

Grijpgrage vingertjes

Kleine waaghalzen jonger dan 5 jaar hebben de neiging om overal hun vingertjes tussen te stoppen. Deuren, ramen, … Alles moet eraan geloven. Ook tijdens een ruzie tussen broer en zus raakt er al eens een vinger geplet.

Hot, hot, hot!

Elk jaar belanden 300 kinderen met ernstige brandwonden in een van de zes Belgische brandwondencentra. Meer dan 200 van hen zijn jonger dan 5 jaar.
Er zijn allerlei oorzaken: te warm badwater (1 brandwonde op de 5), hete vloeistof (water, thee, soep, …), blootstelling aan de zon, barbecue, kookplaten, friteuse, strijkijzer, open haard, …

Kopje onder

Een bad, een zwembad, een plastic plonsbadje, … Baby’s kunnen al verdrinken in 20 centimeter water. Het volstaat dat hun gezichtje onder water zit. En aangezien hun longen klein zijn, vullen ze zich heel snel met water. Dat versnelt de verdrinking.

Daar kun je gif op innemen!

Die mooie roze pillen die eruit zien als snoepjes, de bodylotion in een verpakking die lijkt op een papfles, het schoonmaakproduct in een lege waterfles die binnen handbereik staat onder het aanrecht, de verrukkelijk ogende blaadjes van de plant naast de zetel, … Je kinderen associëren kleuren of vormen met dingen die ze kennen. En als ze de leeftijd hebben waarop ze graag testen, mag je er zeker van zijn dat je dreumes het roze ‘snoepje’, de ‘melk’, het ‘water’ of het blad van je Ficus Benjamina naar binnen zal werken.

Immer populaire stopcontacten

Om onverklaarbare redenen zijn kinderen gek op stopcontacten.Ze hebben allemaal de neiging om er hun vingertjes in te steken.

Happig op alles wat in hun mondje past

Veel kleine kinderen ontdekken de wereld rondom hen door alles in hun mond te stoppen. Daarom moet je opletten met kleine voorwerpen (pindanoten, legoblokjes van grote broer, …). Als ze die inslikken, zouden ze kunnen stikken. En denk ook aan hun bed. Misschien houden pluche dieren hen gezelschap tijdens hun dutjes. Maar dat is niet zonder gevaar! Als er een op het gezicht van je kind valt, kan hij die misschien zelf niet meer wegduwen.

Hond of kat is geen knuffel

Laat je huisdier nooit binnen in de kamer van je baby. Katten en honden kunnen baby’s verstikken als ze te dicht bij hun gezichtje gaan liggen. En als je oogappel wat groter is, is hij wellicht zo gek op je trouwe viervoeter, dat hij hem wil knuffelen. Maar misschien is hij zo enthousiast dat je huisdier het niet meer leuk vindt en bijt of krabt!

Bob de bouwer

In veel woningen ligt heel wat gereedschap: zaag, hamer, schroevendraaier, boor, … En niet te vergeten scherp tuingereedschap, chemische producten en pesticiden. Allemaal héél aanlokkelijk voor je kleine uk op ontdekkingstocht.

De brandweer komt eraan

Papa die de barbecue of de open haard aansteekt, mama die een geurkaars doet branden, … Je lieveling heeft alles gezien en doet alles na. Laat dus nooit een aansteker of lucifers rondslingeren.

Van kleine pijntjes tot delicate breuken

Voor de meeste kinderen moet alles snel gaan: glijden, springen, rennen, … Van het skateboard over de trampoline en het hoverboard naar de step en de fiets. Het ene moment amuseren ze zich rot en twee seconden later rollen de tranen over hun wangen omdat ze gevallen zijn. Probeer het risico op een verstuiking, verrekking, spierscheur of zelfs een breuk te beperken. Leer je kinderen om beschermuitrusting te dragen (helm, been- en kniebeschermers, handschoenen, …). Herhaal zeker ook enkele basisveiligheidsregels, zelfs als het al de honderdste keer is (niet te snel op je inlineskates, je vriendjes niet duwen op de trampoline, …).

(Levens)reddende gebaren

Wat moet je doen als je kind toch een ongeval heeft? Probeer kalm te blijven en stel je kind gerust.

Heb je een opleiding eerste hulp gevolgd? Dan is dit het ideale moment om de theorie om te zetten in de praktijk.

Voor een buil bijvoorbeeld, gebruik je ijsblokjes en een zalf, maar een knuffel van mama of een kus van papa zijn vaak het efficiëntst! Als je kind het bewustzijn verliest na een val, bel je best snel de hulpdiensten.

Nuttige telefoonnummers

  • 100 & 112 voor ambulance en brandweer.
    • Bel dit nummer bij een medische urgentie of bij brand. Op termijn wordt 112 het enige nummer overal in Europa.
  • 101 om de politie te bellen.


Je kan nooit té voorzichtig zijn!

Aan alles denken en op alles anticiperen is onmogelijk. Toch willen we onze kinderen beschermen tegen alle mogelijke risico’s. Naast deze preventiemaatregelen bestaan er ook verzekeringen die speciaal werden ontworpen voor dergelijke situaties, zodat je oogappel in alle veiligheid kan opgroeien.

Alle tips in dit artikel zijn louter informatief. Uiteraard moet je in bepaalde gevallen nog steeds je arts raadplegen of naar de spoed gaan.

      bron:   De VIVAY-redactie